week 14 - 31 MAART t/m 6 APRIL

 

ALGEMEEN  |  LOCATIE SCHOUTENSTRAAT  |  LOCATIE WILHELMINASTRAAT  |  LOCATIE LIJSTERHOF

 
 

ALGEMEEN

JEZUS’ LIJDEN EN STERVEN: WAT EEN LIEFDE!


Vanaf deze week werken we met de dagopeningen toe naar Goede vrijdag en Pasen.
Deze week staan we stil bij het lijden en sterven van Jezus. Waarschijnlijk weet je daar al best het één en ander van. Het gevaar daarvan kan zijn, dat het niet echt meer tot je doordringt hoe bijzonder het is, wat Jezus gedaan heeft. Het is namelijk nogal wat! Als je je bedenkt wat Jezus voor ons over heeft gehad! Het heeft Hem alles gekost om de prijs te betalen voor onze zonden. Dat is iets wat wij ons nooit helemaal kunnen voorstellen! Zijn liefde voor ons gaat zo diep, dat Hij er voor koos om zich te laten mishandelen en zich te laten kruisigen. Hij droeg de straf voor al onze fouten! Als je daar bij stil staat, ook al is het voor de zoveelste keer, dan kun je toch alleen maar stil en dankbaar zijn?

Maandag 30 maart
Ondanks diepe angst Lucas 22: 39 - 46

Dinsdag 31 maart
Hij laat het gebeuren Mattëus 26: 47-54

Woensdag 1 april
Verschrikkelijk! Mattëus 27: 27-31

Donderdag 2 april
Onvoorwaardelijke liefde en genade Lucas 23: 35-43

Vrijdag 3 april
Het is volbracht! Johannes 19: 28 - 30

 

GEBOREN!


Op maandag 23 maart is mevrouw A. van de Weert-van Dijk bevallen van een zoon van bijna 7 pond en ruim een halve meter. Hij heet Henry. Moeder en zoon maken het goed. We wensen hen veel geluk en gezondheid en natuurlijk wijsheid!

 

GEBOREN!


De familie Van der Velden (Wijnand) is op 23 maart verblijd met de geboorte van een zoon; Jonathan. Moeder en zoon verblijven nog even in het ziekenhuis, omdat Jonathan wat vruchtwater heeft binnen gekregen. We wensen hen ook veel geluk en gezondheid toe!

 

OPEN DAGEN IN DE REGIO


ECONOMIE
ROC ASA: Economie
16 april 18.00-21.00 uur
Leusderweg 30, Amersfoort

ROC ASA (SBBO): Economie & Handel
16 april 18.00-21.00 uur
Leusderweg 30, Amersfoort

SCHOEVERS: secretaresseopleiding
16 april 18.00-21.00 uur
Utrechtsestraat 35, Arnhem

ZORG & WELZIJN
ROC ASA: Hotel & Hospitality
16 april 18.00-21.00 uur

M. Vermeuelenstraat 1, Amersfoort

ROC ASA: Welzijn
16 april 18.00-21.00 uur
Leusderweg 34, Amersfoort

ROC ASA: Zorg
16 april 18.00-21.00 uur
M. Vermeulenstraat 1, Amersfoort

ROC ASA (SBBO): Uiterlijke verzorging
16 april 18.00-21.00 uur
Clarenburg 1, Leusden

ROC ASA (SBBO): Welzijn
16 april 18.00-21.00 uur
Clarenburg 1, Leusden

ROC ASA (SBBO): Zorg
16 april 18.00-21.00 uur
M. Vermeulenstraat 1, Amersfoort

GROEN
WELLAND-COLLEGE: Bloemsierkunst
15 april 13.00-16.00 uur

Randhove 2, Houten

TECHNIEK
ROC ASA: Techniek
16 april 18.00-21.00 uur

Leusderweg 30, Amersfoort

ROC ASA (SBBO): Audicien
16 april 8.00-21.00 uur

Brinkwal 7, Nieuwegein

ROC ASA (SBBO): Brood & banket
16 april 18.00-21.00 uur
Clarenburg 1, Leusden

ROC ASA (SBBO): ICT
16 april 18.00-21.00 uur
Leusderweg 30, Amersfoort

ROC ASA (SBBO): Optiek
16 april 18.00-21.00 uur
M. Vermeulenstraat 1, Amersfoort

ROC ASA (SBBO): Tandtechniek
16 april 18.00-21.00 uur
Brinkwal 7, Nieuwegein

ROC ASA (SBBO): Techniek
16 april 18.00-21.00 uur
Clarenburg 1, Leusden

SCHEEPVAART- EN TRANSPORT
16 april 18.00-21.00 uur
Voor locaties zie: stc-r.nl

 

BEROEPEN IN BEELD


De opleiding Bouwkundig Architect is een bouwkundige opleiding met veel creatieve vakken. Een deel van de opleiding bestaat uit projectonderwijs, waarbij je in teamverband praktijkopdrachten uitvoert. Werken op een architectenbureau of adviesbureau is immers altijd teamwork. Er wordt veel met elkaar overlegd en gediscussieerd. Je moet je eigen ideeën goed kunnen presenteren en anderen kunnen overtuigen. Onderwerpen uit de opleiding zijn: (computer)tekenen, schetsen, ontwerpen, materialenkennis, kleurenleer, constructieleer, bedrijfskunde, bouwfysica, ruimtelijke ordening en presentatietechnieken. Je krijgt veel practica: je maakt maquettes, je doet metingen (ook buiten de school) en in computerlokalen leer je computertekenen en ontwerpen. Met de opleiding Bouwkundig Architect kun je uitstekend aan de slag bij een architectenbureau, makelaarskantoor, projectontwikkelaar, winkel of bedrijf voor woninginterieur of een woningbouwcorporaties. De opleiding Bouwkundig Architect is een 4-jarige opleiding op niveau 4. Ben je creatief? Beschik je over goede communicatieve vaardigheden? Heb je inzicht in bouwprocessen? Vind je het leuk om in een team te werken? Wie deze vragen met ja kan beantwoorden, is welkom binnen deze technische opleiding op ROC A12 in Ede.

 

 

 

 

 

LOCATIE SCHOUTENSTRAAT

WEEKAGENDA


Dinsdag 31 maart
Spreekavond leerjaar 1 en 2

Vrijdag 10 april
Paasvakantie, leerlingen vrij

 

SPORTORIËNTATIE KLAS 4


Op vrijdag 3 april a.s. is het eindelijk zover: dé sportdag voor klas 4! Als je wilt weten waar je ingedeeld bent, kijk dan op de website van De Meerwaarde. Je kunt de lijsten vinden onder leerlingen >> vakken >> LO. Uiteraard hangen de lijsten ook gewoon bij de gymzalen.
Let wel op, er zijn een paar belangrijke aandachtspunten:

  • Door het sluiten van de Veluwehal, zal het volleybal en het voetbal verplaatst worden. Vanaf maandag hopen wij hier meer informatie over te kunnen geven.

  • Verder zullen de blokken bodypump/powerpump niet doorgaan.
    Leerlingen die deze activiteit gekozen hebben, hebben op deze sportdag dus maar 1 activiteit.

  • Voor de mountainbikers: blok 1 vertrekt vanaf school om 08.45 uur (in sportkleding!) en blok 2 moet klaar staan bij de hoofdingang van de school om 10.45 uur. Te laat betekent dat je dit blok mist!

  • Voor de mensen die gaan 'spinnen': sportkleding, sportschoenen, handdoek én een flesje water verplicht.

Denk eraan dat deze sportoriëntatie een verplicht onderdeel van het examenprogramma is, je moet dus aanwezig zijn én goed meedoen.
Tot slot: we hopen dat jullie een onvergetelijke dag zullen hebben!

 

DERDE KLASSERS AAN DE SLAG ALS FOTOGRAFEN!


Deze week is het weer zover: de derde klassers gaan op pad voor hun laatste culturele activiteit! Woensdag 1 april zal de eerste groep vertrekken naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Gewapend met digitale camera’s zullen de leerlingen aan de hand van opdrachten het museum ‘op de gevoelige plaat zetten’. Op zoek naar het mooiste plaatje van het mooiste huisje voor een zo mooi mogelijk resultaat! Ga er maar aan staan……. Binnenkort zien jullie er in de gang vast wel meer van!

 

INFORMATIE OVER HET EXAMEN


Volgende week zullen al weer de laatste schoolonderzoeken van leerjaar 4 plaatsvinden. Neem van tevoren nauwkeurig door waar je moet zijn en wanneer. Als alle schoolonderzoeken achter de rug zijn, kunnen de eindcijfers van het schoolexamen uitgerekend worden. En iedereen weet dat hoe beter het schoolexamen is afgerond, hoe rustiger je naar het centrale examen toewerkt. Dus jongelui, zet nog even je beste beentje voor bij de komende tentamens!

We wensen alle leerlingen heel veel sterkte en succes bij deze laatste spannende periode.

 

DAMNIEUWS


Afgelopen woensdag stonden daar ineens weer de damborden in de aula! Dat betekent dat de damcompetitie weer is begonnen. Elke woensdag in de grote pauze kun je meedoen aan de damcompetitie. Kom en speel gezellig een potje dammen in de pauze! Er zal woensdag begonnen worden met de eerste ronde van de competitie en de winnaar mag zich na een aantal weken damkampioen van De Meerwaarde noemen.

 

KLAS OP WIELEN


 

 
 
 

De leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg, leerjaar 1, waren donderdag actief in het project ‘Klas op wielen.’ De leerlingen kregen voorlichting over de Para Olympische Spelen van Geert van Dijk en Josef Banfi. De beide sportlieden vertelden over hun ervaringen om in een rolstoel te zitten. Josef Banfi is deelnemer geweest aan de Para Olympische Spelen. Geert en Josef toonden aan welke sportmogelijkheden er zijn voor mensen met een beperking. De leerlingen kregen een DVD te zien, zodat zij nu weten wat er allemaal mogelijk is op dit sportgebied. Daarna nodigden zij de leerlingen uit om actief aan de slag te gaan in de gymzaal van de school, maar dan wel in een rolstoel basketballen of zittend op de vloer volleyballen. Voor de leerlingen een eyeopener dat je, ondanks een handicap, aan sportprestaties kunt doen. Bovendien moesten de brugklassers als ‘rolstoelhouders’ de spelregels hanteren en smokkelen met de benen of de voeten was er niet bij. Scheidsrechter Geert van Dijk floot fouten direct af. De leerlingen van De Meerwaarde genoten van deze extra uurtjes gym.
Hieronder enkele reacties van leerlingen:

“Eerst gingen in het lokaal zitten en een film kijken over verschillende mensen met een beperking. Eentje was heel stoer. Die maakte een salto in de rolstoel. Toen hebben we nog wat gepraat over mensen met een handicap.
Later gingen we naar beneden. Eerst moeten we zittend over de grond heen-en-weer door de gymzaal. De klas werd verdeeld in 2 groepen en we gingen elke keer om de beurt. Later gingen we met de bal. Toen gingen we zittend volleyballen. Dat was wel moeilijk, maar wel leuk. Toen gingen we rolstoel basketballen. Dat was echt heel leuk. Dan zie je ook hoe zij dat doen. Ik heb geleerd van klas op wielen dat zij niet anders zijn dan ons. Zelf zit ik ook in de rolstoel. Misschien snappen ze dat dan beter hoe zij er mee leven.”
Chantal Elbertsen uit klas 1b3

“Klas op wielen was echt super! Eerst gingen Joseph en Geert (de mensen die ons kwamen informeren) vertellen wat ze hadden meegemaakt. Het was best interessant. Ze lieten ook een stukje film zien van mensen die overdag met een beperking om gaan. Het was super knap wat die mensen kunnen. Toen gingen we naar de gymzaal. Joseph leerde ons volleyballen en Geert rolstoelbasketbal. Dat was natuurlijk ook super leuk.
Wat ik hier van geleerd heb is dat iedereen gelijk is, ook al leef je met een handicap/beperking. Ik reageer niet anders op mensen met een beperking. Dat zal ik nooit doen.”
Iris uit klas 1b3

“Met Klas op wielen hebben we een stukje film gekeken, volleybal en rolstoelbasketbal gedaan. Met volleybal mocht je niet staan, dus je moest op de grond gaan zitten en de bal over het net gooien.
We gingen daarna ook nog rolstoel basketbal doen! Je moest dan in een rolstoel gaan zitten en basketbal doen. Soms botste je wel op elkaar.
Het was heel gezellig, want we gingen met twee klassen: 1B1 en 1B2.
Ik heb geleerd van Klas op wielen hoe moeilijk het is om te sporten zonder benen.
Ik reageer niet anders op mensen zonder benen, want op mijn oude school was er ook iemand met 1 been. Nu ben ik het wel gewend.”
Janine uit klas 1b1

“Klas op wielen was echt heel leuk, maar het was ook wel weer zwaar! Eerst kregen we een uitleg van alles en daarna gingen we rolstoel basketballen. Dat was echt heel erg leuk! Daarna gingen we volleyballen. Dat was echt heel erg zwaar, want je moest het op je kont doen. Ik ben er nu wel achter hoe mensen die een beperking hebben, leven en daar heb ik echt heel erg respect voor. Mensen die dat hebben kunnen gewoon ook heel erg veel!”
Stacey uit klas 1b2

“Ik vond het heel leuk bij Klas op wielen . En ik vond het leuk dat we ook rolstoel gingen gymen. Ik heb ook geleerd hoe je in een rolstoel moet zitten en besturen. Ik heb nu ook meer respect voor mensen die in een rolstoel zitten of iets anders. Ik vond het hartstikke leuk.
En ik vond het heel erg knap van de andere mensen die dat goed kunnen en ik vond het ook leuk dat ik moest volleyballen op mijn kont en dat was best vermoeiend.”
Gulcan Alkan uit klas 1b2

 

BREAKDANCE MET LO2


“Vorige week dinsdag 17 maart, hebben wij gebreakdanced met de twee lo2 klassen. Er was een man uit Eindhoven die ons een paar moves heeft geleerd, zoals de sixstap, een paar basis stappen en de freeze. Eerst wist ik niet zo goed wat ik er van moest verwachten, maar vond het uiteindelijk vet om te doen! Wil je zien hoe wij het er vanaf hebben gebracht? Check dan De Meerwaarde site!
Groetjes, Charmaine van de Fliert uit klas 4GT3

 

KLASSENDIENST WEEK 15


Klas 3GT2

 

 

LOCATIE WILHELMINASTRAAT

WEEK-AGENDA


Woensdag 1 april
Spreekavond leerjaar 1 en 2

Vrijdag 10 april
Paasvakantie, leerlingen vrij

 

 

LOCATIE LIJSTERHOF

WEEK-AGENDA


Vrijd
ag 10 april
Paasvakantie, leerlingen vrij

KANTINEDIENST WEEK 15


Klas 1b

 

VERNIELINGEN


Steeds vaker gebeurt het dat er spullen in en om de school kapot gaan. Vaak gebeurt dit door de leerlingen zelf. Op het moment dat er even geen toezicht is van een docent worden dingen vernield.
Op het praktijkonderwijs wordt ook veel gemaakt door leerlingen. Zij hebben hier veel tijd en energie ingestopt. Ze zijn trots op het werk dat zij gemaakt hebben. Het is voor deze leerlingen dan ook niet leuk om te zien hoe andere leerlingen hun werk vernielen.
Laten we afspreken dat we zuinig zijn op de spullen binnen de school. Ga geen werk kapot maken van een ander waar hij of zij juist zo hard aan gewerkt heeft. Zo houden we het samen goed binnen de school.

 

VOORJAAR


De lente is begonnen! Aan het weer was het nog niet echt te merken, maar wel aan de sfeer op het praktijkonderwijs. Meneer Kerkdijk heeft samen met een aantal leerlingen de boel een beetje opgefleurd. In en om de school staan prachtige bakken met violen. Ieder lokaal heeft er wel een of twee voor het raam staan.
Ook is hij twee dagen bezig geweest met een leerling om struiken weg te halen en de boel met een gravertje af te graven. De bedoeling is dat daar ook een prachtig bloemenbed komt dat ook al aan de voorkant van het schoolplein is. Daar hebben een aantal leerlingen bollen geplant die nu uit beginnen te komen.

Kortom op en top voorjaar!